събота, 1 май 2010 г.

Гадания в сладкиши


Никола Ланкре, Следобеден чай


Сладки спомени и захарни мечти


Петър ПЛАМЕНОВ

pet27@abv.bg


Зарахта има памет за миналото и познава бъдещето. По храна може да се гадае, още в античността храната е била употребявана за целите на мантическото изкуство. По вътрешностите на жертвените животни се правели вещания за времето, успеха на битките и сбъдването на молитвите. Храната винаги е стаявала някакви загадки и препращала съкровени желания като дар и съблазън, дори като оръжие и отрова...




Една старинна традиция с азиатски произход има оригинално модерно преображение от двете страни на океана. Курабийките с късметче, извънредно популярни на Новия континент, в чието тесто са скрити листчета с мъдрости, цитати, съвети или предсказания и придружаващи сутрешното или следобедно кафе по произход са от страната на Дракона и безкрайната стена - Китай.



Парадоксално, днес сладките от подобен род, не са на почит в земите на йероглифите и в повечето азиатски заведения ги наричат "американски курабийки с късметче". Създаването на тези лакомства е свързано с легенда. През XIV век Китай бил завзет от монголците и тогава революционерът Чу Ян Чанг поставял листче с тайни послания в основата на типичните местни сладкиши с лотосова паста. Благодарение на хитрия му ход било организирано въстание, след което страната се освободила. След успешните военни действия станало традиция да се слагат послания в лотосовите сладкиши. Разбира се, наместо революционни призиви се вмъквали пожелания, афоризми, народни мъдрости, стихчета или вещания и пожелания. Дълго време дори се провеждали конкурси за най-оригинална мисъл, пожелание или молитва.

В Европа традицията е донесена от търговците на коприна и подправки става особено популярна още по времето на Късното средновековие като елемент от куртоазната любов и като тайна техника на ухажването на дамата на сърцето. Не губи от известността си и в Ренесанса като средство за тайна политическа и любовна коренспонденция. С модерните времена и развитието на културата на кафето, литературния салон, клубовете и еманципацията на жените поднасянето на канелени курабийки към черната напитка станала почти обичайна практика, а вплитането на оригинални пожелания и мисли в тестото им игрив нюанс, закачка и стил на домакина или заведението. В Америка тази практика започва през 20 години на миналия век и в епохата на големите кино звезди става повсеместен обичай. В Щатите подобна курабийка ще ви се поднесе почти навсякъде с кафето, а най-често т.нар. китайски бюфет. В Стара Европа тази традиция се съхранява най-вече в по-изисканите кафенета и елегантните бистра, където могат да се водят дълги разговори и спокойно да се прелиства сутрешната преса.


Курабийките с късметче към кафето са елегантен сюрприз, доставящ неочаквано настроение, особено в предпразничните дни, защото макар и никой да не си го признава директно, всеки копнее и би желал да да узнае дали някое тайно желание скоро ще се сбъдне.
Дали любовта ми е споделена, помни ли ме....



Няма коментари:

Публикуване на коментар