„Сладкото безумие”
– пияна шоколадова торта за влюбени
Петър ПЛАМЕНОВ
„Amabilis insania!”
Хораций
Така през тези неверояти експлозии на усещанията да очароват и постигат непреживявани състояния на доволство... Ето защо днес се съсредоточаваме върху един шедьовър на сладкарското умение, в която отеква стихията на страстта – виртуозната рецепта за любовна торта.
С тъмната, кадифена наслада на опиянената шоколадова „Amabilis insania”, може да бъде изразена неизречена нежност, скромно спотаеното желание и необходимостта от доверие. В тази рецептура се срещат горчивото на шоколада, сладкото на невинността-захарта, съблъзънта в огнено-парливото на коняка и деликатно свидното на сметаната с ведрото безгрижие и стипчива своенравност на вишните - всички вкусове на любовта.
А тя Любовта наистина обезумявя хората, но който не се е изгубил в нея не е намерил себе си, нито е живял, а е пропилял нахалост дните си. Защото животът добива истински вкус и дълбина, едва когато полудял напуснеш себе си и се преродиш в живота на обичаното същество. Сякаш само чрез любовта, човекът, обитаващ мрака на своите заблуди, може да се обърне към светлината, да разпознае смисъла и свободата, и то не като разум, полза или мъдрост, а като дълбоко преживяна истина. Мъдростта на любовта е по-дълбока от всяко знание, преобразява всичко, до кето се докосва - превръща лудостта в щастие, робството в свобода, скръбта в наслада...
Храната, винаги е била израз на обичта, на грижата и нежността, познава и пази тази неизповедима дълбочина. С нея се съблазнява, прави се признание, иска се прошка, дава се обет, изразява се благодарност, изказва се почит.
Необходими продукти:
Блат:
260 г брашно
500 г пудра захар
10 яйца
5 с.л. какао
100 гр. натрошен горчив шоколад
6 с.л. какао
100 мл коняк
300 г масло
120 мл прясно мляко
200 г тъмна захар на кристали
250 г пудра захар
8 яйца
2 1/2 ч.ч. вишни без костилките
200 г горчив натурален шоколад
1 ванилова пръчица или 2 пакетчета ванилия
Украса:
20 захаросани пияни вишни
50 г филирани бадеми
200 мл разбит каймак
100 черен бляскав шоколад
няколко листчета свежа мента
Приготвяне по стъпки:
Първо. Поне два дни по-рано преди да се направи тортата, вишните се накисват в отлежал коняк с 3 с.л. захар. Съдът се покрива плътно и се поставя на хладно.
Мисли се за вишните с нежност.
Второ. Блатът се приготвя като яйцата се разбиват на гъст крем със захарта и към тях се прибавят пресятото брашно с какаото. После в сместа се слагат парченцата от натрошен шоколад. Сместа се изсипва във висока форма, която е намазана с масло и е поръсена с брашно или галета. Пече се в предварително загрята фурна на 180°С. около 25-30 минути.
Пече се с търпелива обич.
Трето. За крема - захарта на кристали се смесва с какаото и 80 мл от прясното мляко. Прибавят се леко разбитите яйца. Сместа се поставя на водна баня и се разбърква до сгъстяване. Маслото се разбива на пяна с пудра захар. Яйчният крем се прибавя лъжичка по лъжичка към масления, слага се ванилията. Какаовият крем се приготвя по същия метод но с добавка на какао.
Бърка се с неустоима страст.
Четвърто. Пръстите се облизват с копнеж.
Пето. От изстиналия блат се отрязва хоризонтално пласт с дебелина около сантиметър и половина. Издълбава се внимателно меката вътрешност на долната част. Сиропира се с малко коняк. Добавят се 2/3 от какаовия крем. Подреждат се половината от отцедените от коняка вишни. Останалият крем и вишни се смесват с отделената мека част на блата. Получената смес се разпределя върху вишните и се захлупва с капака.
Работи се с надежда и с вдъхновение.
Шесто. Леко частите на торта се сглобяват, за да си паснат. Сетне се залива с глазура, приготвена от стопен на водна баня шоколад и супена лъжица масло с около 40 мл прясно мляко. Тортата се украсява с филирани бадеми, сметана, шоколадови стружки, захарни перли и вишни.
Въображението се оставя за играе като палаво дете.
Седмо и натам... Поднася се с трепет.
Вкусва се до целувка.
Оставете и за мен парченце, за да вкуся от страста...
Няма коментари:
Публикуване на коментар