понеделник, 2 август 2010 г.

Страст и храна


Любов и кулинария



Петър ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg


Да приготвяш храна за някого е дълбок израз не само на грижа, почит и уважение, но и на любов и топли чувства. Храната владее скритият език на близостта - във вкусването винаги има доверие и момент на откриване. Добре приготвената гозба предизвиква не само апетита, но разтваря и сърцето – умение, което хората винаги са владеели. Ето защо кухнята като място на свещенодействие, на преобразяване е място на любовтта, а защо не и на страстта.




Съвместното готвене сближава и е сигурен лек срещу кризата в двойката и успешен способ да бъде надмогнато напрежението натрупано в делника. През дългите ваканционни вечери няма нищо по-отморяващо от вечеря търпеливо създадена и от двамата партньори. Няма нищо по-романтично от летен ден прекаран на див плаж, където мъжът вади миди, а жената наклажда огъня и в сумрака на здрача заедно опитват съвсем пресни морските дарове. В храната има приключение и усилията винаги се отплащат.



Приготвянето на ястията заедно в кухнята може да пребори отчуждението и недоволството от недостатъците на партньора в семейната двойка, както и да пребори натрупалата се скука в отношенията твърди проучване на Mauri Lab, международната лаборатория за изследване на стила на живот.


Според проучването, наемането на къща на морския бряг, в която мъжът и жената могат да готвят заедно не само сплотява партньорите, но и по време на кулинарните дейности те са по-склонни спокойно да обсъдят проблемите, да не бъдат остри в изказванията и оценките си, както и да се вслушват в думите на другия, по-лесно да постигат разбиране и да прощават. Празниците и ваканциите често са критичен момент дори за дългогодишните двойки, защото в тези дни мъжът и жената остават насаме и трябва отново да опознаят характерите си без обичайните буфери на задълженията, телефони, телевизор и други подробности.



 Оставни сами на себе си хората отново трябва да си припомнят не само защо обичат, но и как да съхранят интензитета на отношенията си. Търканията породени „битовизмите” дразнят най-натрапчиво, а когато средата се промени лошите навици лесно се превръщат в поводи за спорове. Тя се уморява в кухнята, докато той чете вестник или тя си прави маникюр, докато той се чуди как да усмири възбуялите и превъзбудени деца.




Лятото, ваканцията на море, дългите излети както и коледните празници са периодите, през който биват регистрирани най-много раздели в двойките заради скандали.

Причина за това е, че „тя“, която готви през цялата година, иска през ваканцията да се храни само на ресторант (46%), докато „той“ не иска да плаща солени сметки (38%). Според експертите най-доброто средство в такъв случай е двойката да пазарува и да готви заедно, а на раазходките да се глезят с екзотични лакомства, редки плодове и сладолед.



Съвместното готвене може да доведе до развиването на силно чувство на съпричастност в двойката, привързаност и топла симпатия или поне така смятат 53 на сто от интервюираните. Според 45% от тях пък по този начин се провокира не само съблазънта и желанието „за игра“ в кухнята, но и за откровен непосредствен диалог (39%), далеч от враждебната язвителност на упреците. Половината от анкетираните определят като „креативно и сексапилно“ приготвянето на ястията заедно – да си припомним и знаменитата сцена от „Девет седмици и половина”...



Ягоди сметана, шоколад, плодове – афродизияци или емоционални пътеки за среща?! Несъмнено приготвянето на храната събужда палавникът Ерос, ръцете се докосват, телата са в близост, не рядко опитването ражда милувка, жестовете сближават и всичко може да завърши с неочаквани удоволствия ..., защото и тялото е плод, който се вкусва, храна, която утолява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар