вторник, 23 август 2011 г.

Парлива наслада




Десетте най-известни дестинации 
със своите характерни и култови 
питиета



Петър ПЛАМЕНОВ

pet27@abv.bg

Възможно ли е да се пътува, за да се поглези небцето, да се изтънчи сетивото за парливата наслада само и само да се преживеят неочаквани усещания в непозната среда. Смисълът на пътуването е търсенето на автентичността - своята и срещането с многоликостта. Е, добре и питиетата имат свой характер родина и темперамент и можете да се отправите на великолепно и неповторимо пътешествие като опитате дори само вкуса им.

Класацията на десетте най-известни питиета и места е в обратен ред от шаблонните и лесни за разпознаване към редките и екзотичните. Животът е всекидневно предизвикателство и всеки ден се учим да го живеем - защо да не се поглезим и да усетим на върха на езика си тръпката да бъдем чужденци за собствените си усещания предизвикани от сблъсъка с темперамента на непознати питиета.

Приятно пътуване и вълнуващо вкусване...



10. Уиски Шотландия 
 
Може би най-лесният, познат и шаблонен етикет в света на вкусовете и питиетата. Тузар - уиски, шотландска поличка - твърд характер и т. н. т. Все пак онези, които твърдят, че не обичат уиски лесно могат да променят мнението си след като опитат Speyside на дестилационната фабрика Glenlivet Distillery с богат тъмен вкус, среден пласт на бадемов отглас и опушен тембър в послевкуса.




9. Саке Япония 
 
Шаблоните все пак работят и оризовата ракия Саке наистина е сред символите на Япония. Може би е малко лека в сравнение с темперамента на другите твърди питиета, но определено си заслужава да се вкуси. Познавачи твърдят, че най-доброто питие сервират в Токио в ресторант Gonpachi, където има места специално за сервиране на саке.




8. Порто Португалия

Загадъчно и специфично питие, изпълнено с южна светлина и опианяваща сила, създадена от сладка мощна основа с горчиви обертове и стипчива хладина. Специалното вино Порто (портвайн) е смятано съвсем погрешно за английско питие. Всъщност то се произвежда в Португалия и е купаж от местни сортове вино. А най-добрият портвайн сервират в официалния бар на Port Wine Institute - Solar do Vinho do Porto в Лисабон.


7. Painkiller Британски Вирджински острови 

Тази напитка не е особено популярна у нас, но затва пък е високо ценена от професионалните търсачи на екзотични напитки и вкусови предизвикателства. Нейната основна съставка е отлежалия ром, но ароматът е трансформиран в цветна симфония, съчетана с дъжда на дъжд и дъбови листа. Непременно следва да си поръчайте питието в Soggy Dollar Bar на Джост ван Дайк, щом посетите Британски Вирджински острови.


6. Узо Гърция

Съседите винаги са на уважение. Няма как да се пропусне гръцкият принос в изкуството на питиетата. Гърция би била различна ако не беше разпознала своя свободен и слънчев дух в анасоновия вкус на тази великолепна разхлаждаща и палава напитка. Навред в земята на древна и съвременна Елада сервират узо, но според слуховете най-доброто излиза от дестилационната фабрика Brettos в Атина - така че бързо се отправете към Пирея на плаж и на по една ледена напитка.




5. Маргарита Ню Мексико

Тук предимството изглежда е за дамите, но няма как да не включим в пътешествието си и една деликатна вкусова дестинация - докато прелитат куршуми покрай ушите ни защо тихо и кротко да не си посръбваме и знаменития коктейл, който сякаш е посветен на всички горещи и опасни жени. Ако жена ви намигне в бар никога няма да сбъркате ако я почерпите с това разпалващо копнежите питие.
В баровете по целия свят се пие Маргарита, но истинският коктейл се прави в бар Maria's New Mexican Kitchen в Санта Фе, Ню Мексико. И няма да го крием - тайната се крие в текилата - сокът изтръгван от пустинните кактуси - огън върху огън.


4. Шампанско Франция

Noblesse oblige - Благородството задължава. Няма как да пропуснем най-изисканото питие на света, светския лъв, салонния мъдрец, най-добрия любовник... Който истински побеждава, който истински празнува, който истински обича живота и е надарен с щедър дух няма как да не бъде запленен от бълбукащата екстравагантност на това пенливо вино. Но не всяко газирано, изпълнено с играта на безгрижни мехурчета вино може да носи това название. Шампанското е само едно и се произвежда в живописния и прочут вече от векове район Шампан във Франция. Само тук в Piper-Heidsieck в град Реймс можете да опитате едно от най-добрите вина в света и да разпознаете нюансите на дъха на напитката, зашеметявала крале и опивала знаменитости.



3. Кайпириня Бразилия

В устата се взривява най-неочакваната комбинация от сладко-парливо, прохладно и носталгично, неуловимо и тънко океанско безгрижие - това е Кайпириня знаменитото националното питие на Бразилия. Ако имате път към Рио де Жанейро, обичате да посещавате карнавали и за се взирате в съблазнителните извивки на шоколадови тела няма как да пропуснете и възможността да опитате най-разнообразните вариации на питието на ослепителните лъчи и веселието. Кайпиринята традиционно се комбинира с лимон, или пък с дивния многоаспектен плътен аромат на маракуята или дори с разни почти безименни, но винаги с интензивен вкус екзотични плодове. Защо не и този шеметен южен темперамент е сътворил опияняваща наслада.



2. Белини Италия

Композитор, опера, ранна смърт, коварства и обожание. Напитка и опера, страст и опасност, вражди и тайни. Коктейлът Белини е създаден във Венеция, Италия и така и не се знае точната пропорция на съставките, чиято комбинация е вдъхновяващото и влудяващо питие. Знае се, че сред страстните му почитатели са били и такива известни личности като дръзкия писател и фустогонец Хемингуей и великия комик и не по-малко велик любовник Чарли Чаплин. Най-добрият Белини безспорно сервират в Harry's Bar - естествено в сърцето на града на водните огледала, гондолиерски песни и карнавали с маски - Венеция.


1. Бира Чехия

Макар и с почти 5 000-до летна история бирата има винаги бъдеще и непосредствени почитатели. Славянският принос към това народно питие, добро в зимни и летни дни, обичащо вурстове и пържени картофки, цаца и скара - шаблонът на шаблоните, етикета на етикетите, и все пак вечна хмелова загадка...
Всеки, който обича питието признава няма по света по-съвестен, педантичен и в последна сметак известен производител на бира от Чехия и няма град по-популярен със своите уютни и бирарии си от Златна Прага. Почитатели на града твърдят, че непременно всеки гост на Прага трябва да посети знаменателната старинна U Fleku, където може да се разбере защо историята на това питие прекосява целия свят, но открива дом именно тук.

Едно малко отклонение - не бива да се пропуска след като сме се озовали в Чехия, да си тръгнем без да опитаме и гъстия, лъскав, неустоим ликьор Бечеровка, способен да повали с невинността си и най-сигурните в своите сили и да превземе сърцата на най-трезвомислещите...

Приятен път и сладки глътки... ако сте се облизали пътешествието вече е започнало...

Да се вкусва, пътува и да се мечтае е истински талант - стиска ли ви да си признаете, че го притежавате?!





Снимки: Flickr

Няма коментари:

Публикуване на коментар